Wednesday, August 26, 2009

4 Ramadhan 1430

For the 1st time...my Eldest E berpuasa penuh. Bravo my my dear. Tapi yang funnynya pasal my Eldest E sebelum berbuka puasa...dia punya behaviour cukup berbeza. According to my mum (all my 3Es stayed with my mum masa I and hubby pergi work), my Eldest E hanya terbaring ja atau dengan kata lain....tak bermaya langsung sebab tak makan, tak minum dan nyoyot susu....My mum terpaksa beri kata2 semangat (sambil dah tak larat dah nak kasi moral support kat cucu dia) supaya my Eldest E berpuasa sehingga sampainya waktu berbuka puasa.

Ni la rupanya keadaan my Eldest E...tengah sedey2 sebab dok tanya bila dah boleh buka puasa....mummy.....Edelyn dah lapar sangat ni, tekak pun haus....bila nak buka puasa ni...dari pagi Edelyn tak makan atau minum apa2......(sob sob sob....tengah menangis.....). Kesian pulak I tengok dia masa tu. Tapi sayang la sebab tinggal 1/2 jam ja lagi nak berbuka puasa....

Ni pulak lagi 10 minit nak sampai waktu berbuka puasa. My Eldest E buat perangai lagi.....asyik2 menangis ja...ish...sabar la. Bukannya lama lagi pun....Terpaksa la I kasi kata2 semangat kat my Eldest E supaya dia bersabar sikit ja lagi........

Sampai ja waktu berbuka, my Eldest E makan macam dah setahun tak jumpa makanan.....kelakar betulla dia. Ya ya ya...budak kan...baru lak 5 tahun cuba berpuasa penuh (sedangkan sebelum ni dia makan nasi 4 kali sehari...especially kalau ada lauk ayam goreng kepak)..mestilah kebulur 'kan. Masa berbuka my Eldest E makan nasi banyak bersama2 ayam goreng kepak, ikan kembung percik dan air kosong (her favourite jugak ni....muras dan baik utk kesihatan...).

Banyak jugak la my Eldest E makan masa berbuka puasa. Alhamdullillah.....kenyang dia kata. My Eldest E kata hari khamis pulak la nak berpuasa balik. Esok taknak puasa sebab nak makan ice-cream (my brother belikan utk Eldest E) dan gula Nano-Nano (daddy yang belikan)..tak sempat nak makan sebab perut dah penuh dengan nasi, ayam kepak dan ikan percik.....apa2 ja la 'kan...anyway, mummy dan daddy nak congrates kat Eldest E sebab berjaya berpuasa penuh untuk hari ni........:-

2 comments:

  1. caya la elyn ...chaiok...chaiok,,,,

    ReplyDelete
  2. Angah, for the 1st timer...kira ok la.

    ReplyDelete