Thursday, October 29, 2009

Middle E....

I bercuti hari ni...sebab utamanya bawa my Middle E ke HUKM utk buat quarterly medical check-up pasal Growth Hormone dia la. Seperti biasa, sebelum berjumpa her specialist/endocrine paediatric, I bawa Middle E breakfast dulu kat KFC Stadium Cheras. Kasi happy dulu la....sebab tak tahu pukul berapa boleh berjumpa dengan doktor walaupun her appointment pukul 10.00 pagi. Mengikut pengalaman2 we all...lebih kurang 2.30 petang baru dapat berjumpa dengan doktor. Lamakan we all menunggu, nasib baik my Middle E ni tak meragam.

Dipendekkan citer, ntah kenapa pulak tetiba ja kali ni we all dapat berjumpa dengan doktor tepat jam 12 tgh hari. Macam satu keajaiban la pulak. Apa2 pun we all bersyukur sangat2 sebab tak perlu menunggu lama. Result after buat medical check-up, my Middle E punya height dah naik dari 82.5cm ke 85.2cm dan berat pulak naik dari 9.5kg ke 10.5kg. Ok ok...memang ada peningkatan sejak my Middle E ni amik Growth Hormone everyday....without fail.

Satu lagi nak citer, my Middle E akan tukar her Growth Hormone dari Norditropin ke Saizen. U all nak tengok tak rupa Norditropin dan Saizen tu....? Jom nengok gambar kat bawah ni ya....

Ni la rupanya Norditropin tu....rupa paras macam pen..buka penutup tu then masukkan jarum then cucuk growth hormone kat perut my Middle E....

Ni pulak gadget baru untuk cucuk growth hormone kat perut my Middle E...Brand..Saizen. Jenuh jugak la belajar cara2 nak menggunakan this gadget. Ala2 handphone gitu..I layan la, asalkan my Middle membesar dengan sempurna..and u all nak tau tak harga gadget ni??? Almost RM 3k....mahal 'kan dan the cost of the hormone itself sahaja bulan2 secara average I kira sampai my Middle E berusia 18 tahun (kena amik this hormone everyday until 18yrs old)....adalah RM 6k per month...mmmmm...mahal 'kan!!!!!!

Suasana tempat menunggu kat klinik paediatric HUKM.....

14 comments:

  1. mhlnya
    erk
    kalu sy nk amik growth hrmne tu blh x??

    ReplyDelete
  2. owhh...semlm ko cotis la yer...no wonder senyap...
    alahai elyssa tersumell...alhamdulillah ada perubahan lps buat Growth Hormone nie...
    Nywy..kenapa kene tukar ke Seizen tu?..mahal tul...x perr sacrifice utk anak ...
    Elyssa..ingat pengorbanan mummy n daddy tu taww..

    ReplyDelete
  3. asilah
    i kagum kat u n middle E...kalau lah i yang kena cucuk atau mencucuk tu...mahu nya i nangis tiap hari...i ni takut jarum yang amat...

    psst...lenkali bila pegi HUKM tu, singgah la umah i...buleh belajar buttercream cupcake...kekekek...

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah tumbesaran 2E ada perubahan. Medical benefit kat opes boleh membantu biayai kos perubatan tak?

    ReplyDelete
  5. mahal ya harga ur middle nak membesar..
    sok2 berapa hantaran dia agaknya kan? heee...

    ReplyDelete
  6. Mahalnye tiap tiap bulan belanja ubat tue.. apepun, kalau utk kebaikan si keciit, ape saje kan kak...

    ReplyDelete
  7. Hasni...mmg mahal pun harga hormone ni. U tak boleh amik this hormone sesukahati...kena ada recomendation dari doktor pakar la...

    ReplyDelete
  8. Umyseryn...aku cuti la...kenapa tukar ubat? Ubat dulu guna fund doc Elyssa...sekarang tukar sebab insuran company lak yg tanggung sekarang....mmg mahal pun rega dia....layan la beb....

    ReplyDelete
  9. Zarin....kalau sempat bila ada appointment lagi I singgah rumah u ya...ajar I guna buttercreame...nak jadi anak murid yang pertama la...tapi free la...boleh tak?

    ReplyDelete
  10. Aunty Somuffins...alhamdullillah...ada perubahan dan yang penting sekali semua perubatan tu my company tanggung...I kena kije sampai pencen la gamaknya ni.....

    ReplyDelete
  11. QueenJah....mmg mahal pun kosnya. Tak tahu la pulak hantaran dia berapa nanti...umur Middle E pun baru nak masuk 4tahun....just wait n see la........

    ReplyDelete
  12. Ijan...berkorban apa saja untuk anak2 asalkan semua sihat 'kan....

    ReplyDelete
  13. ubat ni sebenarnya utk apa..adakah org dewasa juga ada memakainya..tq

    ReplyDelete