Tuesday, February 9, 2010

Citer semalam and some info to share...

Memang penat giles la semalam...lepas kije then amik 3Es kat rumah my mum, ingat nak terus pulang ke rumah tapi Mr E belanja we all dinner kat Suria Station makan western foods (gambar tak sempat amik la..) sebab last week 'kan Mr E gi mancing 'kan...so, kiranya ni macam ganti belanja weekend we all la. Mr E memang la tidak berkira bab2 belanja makan dengan famili. Dia suka menghappykan I dan 3Es...tq so much ya sayang!!!!

Ingat malam tadi nak la update something kat blog then usha2 kat blog kengkawan...mmmm, I terus tertido lena bersama2 my Youngest E....

Ni nak share la dengan korang semua...Gambar tanaman pokok kat bawah ni memang wajib ada kat rumah we all sejak we all duduk kat Templer ni...

Ni pokok misai kucing....khasiat pokok ni ialah dapat menghilangkan sakit kepala dan menurunkan kadar kolestrol dalam badan..(it's proven tau!!!)....ambil beberapa helai daun pokok misai kucing ni then masukkan ke dalam mug atau cawan. Masukkan air panas ke dalamnya dan rendam selama 10-15 minit. Boleh diminum terus dan minum hari2 pun takpa, baik untuk kesihatan....Mr E memang minum air ni setiap malam dan memang dah menjadi satu rutin.....


Satu lagi pokok yang banyak membantu I bila 3Es jatuh lalu terluka...Tak kira la luka kat lutut ker, dahi, tercalar di mana2...Mr E mempunyai kulit yang sangat nipis, so sangat mudah terluka juga..amik batang lidah buaya ni, then sapukan lendirnya kat luka...buatla beberapa kali sehari selama beberapa hari..insya-Allah luka dan parut akan hilang....Selamat mencuba ya!!!!!

7 comments:

  1. eh, susah tk nk jaga pokok misai kucing tu?kat nursery ada jual kan!

    ReplyDelete
  2. Zarin,
    sangat senang la...ko siram ja hari2..tu ja...
    nursery??? ada2...ko tanam la pokok ni babe!!! bagus tau

    ReplyDelete
  3. Salam Ila,

    La...misai kucing? ingatkan daun kesom....macam ek? rumah aunty cuma ada pokok lidah buaya tu jer, pokok cili dah di 'tala' anak jiran...

    psst, agaknya tu lah pasal buaya takder lidah ek? kita tanam wat ubat hehehee.... luv QJ.

    ReplyDelete
  4. Salam aunty jah...
    rupa paras misai kucing agak sama dengan daum kesom 'kan....tu la pasal..kesian buaya sbb lidah takde...tapi manusia lidah bercabang....ramai la yea..

    ReplyDelete
  5. Uh? ada sesaper koling2 I ke?? hehe (sambil tekap mulut dgn leher t-shirt)..

    I thot daun kesom juga tadi atau pun cam daun selasih. Yes, daun mithai kuthing mmg banyak khasiat. I baru jer nak beramah mesra dgn teh MK.

    ReplyDelete
  6. Aunty Som,
    Sila2 beramag mesra dengan MK....baik utk kesihatan tau!!!

    ReplyDelete