Tq sebab follow CERITERA!!!

Tuesday, May 11, 2010

Hidung berdarah, batuk pun keluar darah....

Ntah kenapa la hari ni tetiba ja my Eldest E hidung berdarah dengan banyaknya then bila batuk pun ada darah jugak. Memang la semalam my Eldest E ni sudah start batuk2 berkahak then selsema skit. Same goes to my Middle E jugak. Ye la 'kan...sekarang ni wabak CIK H1N1 telah menular...and for ur information...staff kat Talikom Malaya pun dah ada kes pun +ve CIK H1N1 ni.

Berderau I tengok keadaan my Eldest E tu. Actually, lepas amik 3Es kat rumah my mama, I bawalah my lovely 3Es makan2....then balik rumah Templer la...Dah sampai kat depan gate rumah, my Eldest E menjerit..."mummy...mummy...hidung Edelyn keluar darah..banyak la..."...ish tetiba ja jadi camni, musykil jugak I...ok ok ok..I cuba bawa bertenang & tidak panik. Lagi2 dengan ketiadaan Mr E...(blom pulang dari Bali...).

Then, lepas semua dah masuk ke dalam rumah, I pun rawatlah my Eldest E dengan bantuan my Middle E. I letakkan ais yang dibalut dengan tuala kecil dan letakkan pada dahi Eldest E untuk hentikan pendarahan....but still the blood keluar daripada hidung Eldest E...Alhamdullillah, darah pun dah tak keluar lagi. I beri Eldest & Middle E ubat batuk, selsema, demam dan cairkan kahak. Then beri diaorang susu....lalu terlenalah Eldest & Middle E...termasuklah my Youngest E.....I kena monitor la Eldest E malam ni..(ini bermaksud yang I tidak boleh tidur mati malam ni......). Ok la..kalau still hidung Eldest E berdarah lagi...esok pagi2 buta I kena bawa dia ke klinik...:-((...Hopefully, she will be fine....

Ni sebahagian daripada darah yang keluar daripada hidung & mulut Eldest E...Actually, I jadi lemah tengok darah hidup ni...pitam beb..dan rasa lemah satu badan ni (mmg fobia tgk darah)...tapi I kuatkan jugak semangat...demi anak 'kan...kenalah jadi supermummy....:-))

Eldest E yang tido lena selepas diberi rawatan yang sewajarnya.....sebelah dia tu..Miss Candy

My Middle E yang sangat nakal, banyak pergerakan (tak tahu duduk diam...mulut asyik berceloteh ja..)..jugak lena diulit mimpi

si buas yang menceriakan......dah pandai dah panggil I..mummy mummy....:-))

13 comments:

  1. Nanti Elyn OK lah tu..
    Monitor tengok sok macam mana..

    ReplyDelete
  2. Hope Eldest E is doing fine...do bring her to the Paed if bleeding continues again. Take care U all...

    ReplyDelete
  3. Sian Edelyn...
    Maybe cuaca panas sgt kot, tu yg dia berdarah hidung nya.
    Hope she gets better today ye!

    ReplyDelete
  4. Asilah, 1E n 2E apa kabar? Harap dia orang dah OK.

    ReplyDelete
  5. salam Ila..kesian ..mungkin kerana panas kut..harap semuanya dah okay kalau tak bawa jumpa doktorlah..

    ReplyDelete
  6. Abe,
    Ur daughter dah ok dah.....

    ReplyDelete
  7. Love,
    Tq for ur concern ya...:-))

    ReplyDelete
  8. Kak Mynn,
    Tu la, mmg cuaca sgt panas pun, then I rasa Edelyn panas dalam....tu yg sampai hidung berdarah tu...

    ReplyDelete
  9. Aunty Som,
    Alhamdullillah..Eldest E dah makin pulih..tapi Middle & Youngest E pulak nak setat demam ni..:-((

    ReplyDelete
  10. Aunty Meriam,
    Baik2...I akan patuh nasihat aunty...

    ReplyDelete
  11. moga2 eldest E cepat sembuh....

    ReplyDelete
  12. Nietanozie,
    Alhamdullillah..Eldest E semakin pulih...:)

    ReplyDelete
  13. info tentang hidung berdarah di SIHAT SELALU - Hidung Berdarah

    ReplyDelete