Ok, u all layan la yea gambar my Lemon Chiffon Cake ni yea....I nak sambung tido balik ni (esok 'kan kerja) , so I nak join Mr E & 3Es yang sudah lena diulit mimpi dan nak peluk si bantal peluk I ni yang bucuk-bucuk macham ni....
My Lemon Chiffon Cake......
Apa yang perlu ada:-
- 7 biji telur yang diasingkan putih & kuningnya
- 2 cawan tepung serbaguna
- 1+1/2 cawan gula castor
- 3 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil garam
- 3/4 cawan air + juice perahan lemon
- 1/2 cawan minyak canola
- 4 sudu kecil parutan kulit lemon
- 2 sudu kecil vanilla
- 1/2 sudu kecil cream of tartar
- Panaskan oven 170 darjah celsius.
- Satukan gula, tepung, garam, baking powder dan garam.
- Pukul telur kuning, air + juice perahan lemon, parutan kulit lemon dan vanilla. Kemudian, masukkan bahan-bahan kering tadi dan pukul bancuhan itu sehingga sebati. Pada masa yang sama telur putih dipukul dengan cream of tartar sehingga kembang.
- Masukkan bancuhan telur putih itu tadi ke dalam bancuhan telur kuning. Kacau bancuhan sehingga sebati.
- Masukkan bancuhan tadi ke dalam tube pan dan bakar selama 50 - 55 minit atau sehingga masak. Sejukkan cake ini secara terlangkupkan tube pan....kalau sudah sejuk, bolehlah cake ini dipotong dan enak dimakan begitu saja.....
Ni yang geramm nih ..
ReplyDeleteupss...bagusnya akak berjaga awal2 pagi, terus menghadapa cik oven europa tu..hehe
ReplyDeleteAunty Som....apa yg u geram kan ni...nah, I kasi u sepotong lemon chiffon cake....:-))
ReplyDeleteAnna Da Lady,
ReplyDeleteGian baking punya pasal...apa2 pun ku sanggup redah jua...:-))