Tuesday, July 6, 2010

My Lemon Chiffon Cake...

Morning peeps....Cik Oven Europa I awal pagi-pagi ni sudah mengeluarkan bau lemon yang harum lagi......mmmm, memang teruja betullah I dengan my 1st ever Lemon Chiffon Cake ni. Teksturnya sungguh gebus dan begitu terasa lemonnya....sangat sedap babe...yang pasti Lemon Chiffon Cake ini jugak akan termasuk dalam senarai Chiffon Cake yang wajib I buat selain Orange Chiffon Cake, Pandan Chiffon Cake & Chocolate Chiffon Cake.....

Ok, u all layan la yea gambar my Lemon Chiffon Cake ni yea....I nak sambung tido balik ni (esok 'kan kerja) , so I nak join Mr E & 3Es yang sudah lena diulit mimpi dan nak peluk si bantal peluk I ni yang bucuk-bucuk macham ni....

My Lemon Chiffon Cake......

Apa yang perlu ada:-
  • 7 biji telur yang diasingkan putih & kuningnya
  • 2 cawan tepung serbaguna
  • 1+1/2 cawan gula castor
  • 3 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil garam
  • 3/4 cawan air + juice perahan lemon
  • 1/2 cawan minyak canola
  • 4 sudu kecil parutan kulit lemon
  • 2 sudu kecil vanilla
  • 1/2 sudu kecil cream of tartar
Cara pembikinannya :-
  • Panaskan oven 170 darjah celsius.
  • Satukan gula, tepung, garam, baking powder dan garam.
  • Pukul telur kuning, air + juice perahan lemon, parutan kulit lemon dan vanilla. Kemudian, masukkan bahan-bahan kering tadi dan pukul bancuhan itu sehingga sebati. Pada masa yang sama telur putih dipukul dengan cream of tartar sehingga kembang.
  • Masukkan bancuhan telur putih itu tadi ke dalam bancuhan telur kuning. Kacau bancuhan sehingga sebati.
  • Masukkan bancuhan tadi ke dalam tube pan dan bakar selama 50 - 55 minit atau sehingga masak. Sejukkan cake ini secara terlangkupkan tube pan....kalau sudah sejuk, bolehlah cake ini dipotong dan enak dimakan begitu saja.....
Selamat mencuba....:-))

4 comments:

  1. upss...bagusnya akak berjaga awal2 pagi, terus menghadapa cik oven europa tu..hehe

    ReplyDelete
  2. Aunty Som....apa yg u geram kan ni...nah, I kasi u sepotong lemon chiffon cake....:-))

    ReplyDelete
  3. Anna Da Lady,
    Gian baking punya pasal...apa2 pun ku sanggup redah jua...:-))

    ReplyDelete