Tuesday, June 9, 2009

Terkandas 7 Jam di Bukit Tujuh..


We all bertolak dari Templer menuju ke Kelantan jam
8 pagi Jumaat. Pada mulanya, perjalanan we all very the smooth sehingga la menghampiri ke area Bukit Tujuh lepas Kuala Lipis.

Sebelum itu, we all ada berhenti kejap di Caltex Kechau untuk berehat. Ada la seorang nyonya bercerita kat my Hubby and father in-law ada treler terbalik dekat Bukit Tujuh...nyonya tu siap dah berpatah balik dan nak cari jalan lain ke Kelantan. Father in-law lak cakap, maybe treler tu dah dialihkan kuts...so, dengan senang hati we all pun meneruskan perjalanan. Tapi hati I berkata2 jugak, adakah kisah benar yang treler tersebut telah dialihkan?

Tak sampai 10 minit dari Caltex, we all dah kena berhenti sebab traffic jam. Ingatkan banyak sungguh la kereta menuju ke Kelantan yang secara kebetulannya, sekarang ni musim cuti sekolah. Kereta we all memang parking straight kat tengah jalan. Tak bergerak langsung. U all bayangkan lah, kereta we all bergerak dari KM253 ke KM250 memakan masa 3 jam lebih!!!!!!!!!

Dah la kat tengah hutan mana ni. Signal Handphone pon ada takde jek. Tak ke haru tu.....3Es dah mula buat perangai...faham2 ja la budak2. Dah panas giles sekarang ni, aircond pun dah sampai maksimum gitu......Macam2 version we all dengar citer pasal treler kontena terbalik ni..tapi tak tahu la yang mana satu yang betul...jam dah menunjukkan hampir pukul 3.30 petang, tapi takde petanda yang kenderaan2 akan boleh lepas menuju ke Kelantan, begitu juga ke Kuala Lumpur.

Bekalan air dan makanan especially untuk 3Es dah abes, cuma yang ada air (bikin susu) untuk Youngest E sahaja, kiranya macam dah darurat ni. Yang paling menghairankan, takde tindakan apa2 pun daripada pihak berkuasa samada dari Pahang atau Kelantan. Info2 pun tidak disalurkan kepada pengguna2 jalan tersebut pada hari tersebut. Kalau ada info dari pihak berkuasa yang mengatakan treler tersebut mengambil masa yang lama untuk dialihkan, we all atau pengguna lain akan berpatah balik ke Raub untuk menggunakan jalan alternatif ke Kelantan. Ini tak, sedangkan we all dapat maklumat yang treler tersebut terbalik pada jam 5.30pagi lagi, we all pulak start jammed since pukul 11.30 pagi.

Lama betullah pihak2 terbabit hendak menguruskan kejadian tersebut. I rasa beribu2 kenderaan tersangkut atau terkandas (samada dari Kelantan atau Kuala Lumpur) semasa kejadian tersebut. I sendiri terkandas hampir 7 jam dan melewati kawasan kejadian (treler kontena terbalik) pada jam 7.00 malam. Walaupun sudah melewati kawasan kejadian, namun kenderaan bergerak cuma 20-30km/j sahaja sebab ada pulak construction selepas Bukit Tujuh. Macam-macam.

Sepanjang perjalanan itu, banyak betullah kenderaan tersadai tepi jalan maybe disebabkan enjin panas, kehabisan minyak etc. Kalau orang2 dewasa pun dah keletihan, budak2 apatah lagi..lagi2 yang ada baby...kesian. Nasib baik la, my Youngest E tu tidak buat perangai, he is very cool. Bila lapar nak susu ja my Youngest E menangis skit...dapat susu senyap la dia. Cuma Eldest dan Middle E ja berperangai..merengek2 bila nak sampai Kelate dan mengadu lapar dan dahaga.

Perjalanan masih jauh lagi...bayang2 Gua Musang pun tak kelihatan lagi. We all berhenti sebentar di Caltex Merapoh untuk berehat sekejap selepas
terkandas 7 jam kat Bukit Tujuh. Middle E punya diapers pon dah full, so memang wajib berenti la untuk proses2 penyahbauan dan ada yang nak buang air kecil, nak beli air dan makanan ringan sebab dah kebulur yang amat2 sangat. We all meneruskan perjalanan menuju ke Gua Musang yang mana sepanjang perjalanan gelap gelemat ( sbb takde lampu jalan). Dah la gelap, jalan pun sempit (jalan sehala pulak tu)...silap2 haribulan kalau badan dah penat sangat dan mata mengantuk, boleh kemalangan gitu, kalau tak biasa. Ish ish ish...memang sadis arr perjalanan ke Kelantan ( guna Trunk road je) sbb takde highway. Bila la nak ada highway menuju ke Kelantan???

Sampai ke Gua Musang pun dah jam 9 malam...carik kedai makan dan we all makan dengan takde perasaan sebab dah kebulur yang amat2 sangat...lepak2 jap sambil tukar diapers Youngest E dan mandikan dia sekali sbb *toot* dah sampai kena seluar dan baju dia...mmmmm..ada lagi 200km lagi nak sampai Kota Bharu ni......perjalanan diteruskan...dan we all selamat sampai kat Resort Pantai Cahaya Bulan pada jam
12.45pagi....memang penat giles...3Es pun sampai tertido sebab keletihan yang amat2 sangat. Kesian diaorang...Mmg jadi history la sebab 17 jam perjalanan menuju ke Kelantan dari KL...kalah orang Kelantan balik beraya yang selalunya amik masa 10-12 jam ja....Memang Hari Ini Dalam Sejarah - Rekod Perjalanan Paling Lama Kat Malaysia

Itu takpe jugak, ada my hubby punya saing2 and family yang balik ke Kelantan sama siap tido dalam kereta di tengah2 hutan yang gelap gelemat dan sampai kat KB waktu azan Subuh berkumandang...sadiss weii...

Later, in the next post I citer pasal cuti2 di Kelantan pulak yea....:-

9 comments:

  1. perghh.. 7 jam.. lama gila tue..

    ReplyDelete
  2. mmm...mmg pun. masa tu tahap kesabaran mmg tinggi betulla...

    ReplyDelete
  3. 7 hours? I cant imagine!

    3E, I have problem masuk your blog tau. Sometimes before I could buat apa2, system dah abort I. Why eh?

    ReplyDelete
  4. somuffins...yea..7 hours, mmg sadisss...
    oh...ye ker? tak tahu pesal...I tak buat apa2 pun kat blog i...tapi kekadang tu I sendiri pun telah direject by system..hihiihihi

    ReplyDelete
  5. 3E,wow best2 blk kelantan. Uhh bile fikir abt 17hrs tu mcm dr germany-Malaysia..itupon 12.5jam jek. Best ke kat kelantan aritu??ur hb dr psir mas ke?? hehe kepoh sket:)salam kenal yah!

    ReplyDelete
  6. Amy, biasa2 ja balik Kelate...Tu la pasal...Gi Europe pun tak lama macam tu 'kan...anyway, my hubby from Kota Bharu...u asal Kelate ker? Sib baik la my in-law dah settle down kat Selayang, KL..kalau tak jenuh gak nak balik Kelate tu....

    ReplyDelete
  7. hati-hati bila lalu bukit tujuh tu..banyak kemalangan kawasan tu dan tak kurang juga cerita tentang individu bertemu makhluk halus bila lalu waktu malam...wallahuallam...

    ReplyDelete
  8. Klau cmtu kna cri jln alternatif lain...Jnuh mnunggu cmtu

    ReplyDelete
  9. Klau cmtu kna cri jln alternatif lain...Jnuh mnunggu cmtu

    ReplyDelete