Tuesday, November 30, 2010

Melaka - Part 2 (Tengok wayang - Rapunzel, A Tangled Tale)

Sementara Mr E beri talk pada student2 di UTEM...I and 3Es serta my youngest sister, Mira yang ikut serta ke Melaka lepak di Dataran Pahlawan. Korang fikirlah 'kan...takkan nak lepak2 dan jalan sambil window shopping selama 5 jam 'kan...sure kaki lenguh dan bosan tahap gaban!!! Lagi-lagi dengan 3Es yang buas dan lasak itu....:-))

So, cara lain untuk mengisi masa ialah dengan menonton wayang. Kebetulan pulak ada GSC kat Dataran Pahlawan tu...dan ada cerita Rapunzel....A Tangled Tale sedang ditayangkan....Layan pun best jugak kan. 3Es happy...mummy pun happy jugak.

Oh!!!! This movie sungguh best dilayan.....apa ntah lagi bersama-sama 3Es....Ni sinopsis movie ni...
Terdapat sebuah kerajaan di mana raja dan permaisuri sedang menantikan kelahiran bayi pertama mereka.
Ketika sedang sarat mengandung, permaisuri jatuh sakit dan situasi ini meletakkan dirinya dan bayi yang dikandungnya dalam situasi bahaya. Dalam keadaan yang terdesak, orang suruhan diraja telah diarahkan untuk mencuri sejenis tumbuhan berbunga yang mempunyai kuasa penyembuh dari taman seorang ahli sihir jahat bernama Mother Gothel. Gothel kerap menggunakan bunga itu untuk mengembalikan keremajaannya supaya dia dapat hidup kekal abadi. Bunga tersebut berjaya menyembuhkan permaisuri dan memberikan puteri mereka, Rapunzel, kuasa penyembuh yang berada terletak dalam rambut Puteri Rapunzel yang berwarna keemasan.

Sebagai membalas dendam dan keinginan untuk memiliki semula kuasa tersebut, Mother Gothel telah menculik dan mengurung Rapunzel di sebuah menara yang jauh daripada pandangan manusia.
Rapunzel meningkat remaja dengan memiliki rambut yang panjang mengurai yang mencecah 70 kaki. Disebabkan hanya berada dalam kurungan, dia memiliki perasaan ingin tahu yang sangat kuat.
Setiap tahun pada tarikh hari lahirnya, Rapunzel pasti dapat melihat cahaya yang terapung daripada tempat yang dia tidak pasti. Sebenarnya, cahaya tersebut datang daripada festival yang adakan oleh raja dan permaisuri pada tarikh kelahiran Repunzel. Pada suatu hari, seorang penjahat bernama Flynn Rider telah menceroboh menara tersebut. Menggunakan kesempatan itu, Rapunzel telah berpakat dengan Flynn untuk melepaskan diri dan membawanya ke festival cahaya tersebut.

Rapunzel melarikan diri dengan seekor sumpah-sumpah, Pascal dan seekor kuda, Maximus. Dia melalui pengembaraan yang hebat serta menarik yang tidak pernah dia lalui sepanjang hidupnya sehingga membawanya ke festival tersebut. Ketika melihat cahaya tersebut di sebuah tasik, Rapunzel dan Flynn jatuh cinta. Nasib tidak menyebelahi mereka apabila Mother Gothel berjaya menangkap Rapunzel dan membawanya ke menara. Manakala, Flynn pula telah ditangkap oleh pengawal istana. Flynn berjaya melepaskan diri dan pergi menyelamatkan Rapunzel. Dia sampai ke menara tetapi telah ditikam oleh Mother Gothel. Sebagai pertukaran, Rapunzel berjanji akan bersama dengan Mother Gothel selama-lamanya jika dia dibenarkan menyembuhkan Flynn, Mother Gothel bersetuju.

Sebelum sempat Rapunzel menyembuhkan Flynn, Flynn berjaya memotong rambut Rapunzel menyebabkan bertukar menjadi debu. Flynn masih boleh disembuhkan dengan air mata Rapunzel.

Mmmmmmm, nak tahu cerita selanjutnya....silalah ke cinema berdekatan!!! Recommend utk tontonan semua.....termasuklah orang dewasa...best tau movie ni...:-)) Dan the best part is....my Youngest E sangat behave dan menghayati movie ini walaupun baru1st time bawa dia tgk wayang.....

No comments:

Post a Comment