Tuesday, August 31, 2010

20th Ramadhan 1431

Semalam telah berlalu. Yang ada cuma hari ini...esok belum pasti lagi....SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE 53 Malaysia.....

Ok peeps...actually nak gambar kat bawah ni menu iftar we all semalam...enjoy ya!!!

Menu:
1) Tenggiri masak lemak bersama ulam pegaga
2) Udang galah ala Thai
3) Ayam goreng
4) Bayam celur

Onde-onde buah melaka for dessert....

Tenggiri masak lemak bersama ulam pegaga...

Homemade pizza for makan-makan after terawih...

Udang galah ala Thai....

Bahan A:-
1 kilo udang galah
20g tepung jagung
2 biji telur (dipukul)
Minyak masak secukupnya

Bahan B:-Sos Masam Manis
6 ulas bawang putih (dicincang)
3 biji bawang besar (dipotong dadu)
sedikit halia (dihiris halus)
1 biji mangga muda (dipotong kecil-kecil)
1/4 nenas (dipotong dadu)
4 tangkai cili merah (dihiris halus)
2 biji air imau nipis
2 helai daun limau purut
5 biji cili api
sedikit lengkuas (dihiris halus)
3 sudu besar pes tomyam
2 cawan air rebusan ikan/ayam
garam & gula secukup rasa...

Cara2:-
1) Gaulkan udang dengan garam, tepung & celupkan ke dalam telur dam masukkan ke dalam minyak masak yang sudah panas sehingga udang menjadi garing.
2)Sos pula...tumiskan halia & bawang putih sehingga naik bau diikuti dengan bahan2 lain diakhiri dengan air rebusan ikan/ayam. Renehkan sampai sos menjadi agak pekat. Jangan lupa masukkan garam & gula secukup rasa.
3) Kemudian, tuangkan sos tadi ke atas udang yang telah siap digoreng....boleh dimakan bersama nasi putih.....

Selamat mencuba ya...:-))

2 comments:

  1. Asilah
    Sedap rasa nak cuba tapi mcm susah aje nak masak udang tu
    .
    .
    *dasar org rajin berkata2*

    ReplyDelete
  2. Aunty Som....senang je buatnya...cubalah

    ReplyDelete