Saturday, January 23, 2010

Panas di siang hari, hujan dikala malam berlabuh

Basuh kain basuh kain wei!!!!.....amik kesempatan kala mentari memancarkan bahangnya, I buat 5 trip laundry...sure En Toshiba tercunggap-cunggap 'kan..nasib la kamu En Toshiba. Breakfast makan nasi berlauk dan nasi lemak ayam goreng. Ish...ini pasti akan menambahkan lemak2 kat body I ni. Kalau body I dah menampakkan kelemakannya sure Mr E akan sound I suruh I kuruskan body ni...dah muka I bulat dan pipi pun chembong semenjak2 kawen dan beranak 3 ni...dolu2 kala pipi I bagai pipih dilayang dan muka pun bujur skit la...tapi sekarang, sendiri mau ingat la babe!!!!

Ok ok...cukup la tu mengomel tak tentu hala 'kan...baik citer pasal apa yang I masak untuk lunch 'kan. Since breakfast dah nasi..tengah hari kena masak gak nasi tapi dalam kuantiti yang skit ja sbb we all banyak meratah lauk ja. Menu lunch we all : ikan mackerel yang dibakar bodo, ulam-ulaman...dan pasangannya...sambal belacan dan sup ayam sempoi. Macam berkhasiat ja menu we all 'kan sbb takde penggunaan santan pun.

Ni la menu lunch we all. Tapi Mr E cakap...ikan mackerel tu lagi sedap digoreng sekejap (luar garing dan isi dalamnya basah...) compare to dibakar la 'kan...Dah la tu...abis satu rumah bau ikan mackerel ni sampai la ke malam...nampak gayanya I kena baking cake atau cookies utk hilangkan bau si mackerel ni. Tengok keadaan la sebab I rasa sangat2 penat arr hari ni.....

Dinner pun sesempoi yang mungkin...sup ayam lunch tadi dimakan bersama roti arab....layan2 sup panas dan roti panas masa sejuk2 macam ni best la....Layan pulak masa 3Es dah tido sbb kepenatan sangat....I dan Mr E bawa diaorang main basikal kat area rumah all sambil mummy dan daddy dating kat kedai mamak lewat petang tadi.......:-)

6 comments:

  1. sedap tgk makarel tu..paling jeles I tgk ulam tu, oh kacang botol and sambal belachan..my fav..hehe

    ReplyDelete
  2. Asila, simple2 pun mau berpeluh gak tiak menyediakannya. Kalau I tu dah gor nasi aje (bebila penat dan tak berapa penat).

    May I komen pasal ur entry b4 this pasal potong rambut 1E. Ada baiknya 1E berambut pendek senang untuk semua pihak tapi bila dia dah reti buat segala2 sendiri (bila dah tingkatan), then it's up to her.

    Wan CS ni dgn ikhlas beri nasihat pada cucu2, tu aje. Upahnya? hmmm... (kalau ikhlas apa lak mintak2 upah ek? Apalaa Wan ni..)

    ReplyDelete
  3. 3E. sedap lauk untuk lunch tu. combination yg sesuai. auntie suka sup ayam. lebih sedap kalu ada ikan kering goreng. Kami dikelantan lebih sedap makan ulam tu dengan budu dan digaul dengan ikan bakar tawar tu he...he...budu mesti diperah asam limau nipis dan pedas, guna lada kampung lagi mengancam pedasnya.

    ReplyDelete
  4. Mami,
    mackerel tu mmg sedap. Payah nak dapat kat pasar borong...sib baik kat Tesco ada jual..fresh2 pulak tu...sian u 'kan....jamu mata ja la tgk ulam-ulaman tu ya...

    ReplyDelete
  5. Aunty Som,
    Nasi goreng kat rumah we all ni kureng mendapat sambutan skit compare to nasi putih.Tu yang mmg kena masak jugak lauk-pauk tu walaupun penat.Layan ja.
    Oh ya aunty, tq for ur advise. Boleh dipertimbangkan.By the way, nanti Eldest E kasi orange chiffon cake kat Wan Som ya!

    ReplyDelete
  6. Aunty Meriam,
    Ya ya...kalau kat rumah mertua I pun mmg makan ikan tu dengan budu sekali. Mertua I org Kelate tapi dah settle down kat Selayang.

    ReplyDelete