Saturday, March 6, 2010

Gantung piuk & kuali....

Betul2 la hari ni I gantung piuk & kuali, dapur I bersih, sinki tak penuh dengan pinggan mangkuk, takde remah2 atau sisa makanan atas lantai sebab dari breakfast hingga la ke dinner, we all makan kat luar. Bermalas-malasan di atas katil lepas Subuh then bergurau senda dengan 3Es memang best! Pastu bersiap2 breakfast kat our favourite kedai mamak...

Eldest & Middle E sempat posing sementara hidangan breakfast yang we all pesan tu sampai....

Tu dia......ada kepala ikan tenggiri & kari ikan tenggiri, capati, roti telur, roti canai, kuah dhal,teh tarik & teh ais limau...I tell u all...semua ni paling sedap tau dalam banyak2 kedai mamak...bukanlah nak buat promosi atau nak berbest dengan makanan2 yang ada kat kedai mamak kat rumah kitorang ni tapi I & Mr E sudah banyak lepak kat kedai mamak yang lain......kedai ni paling sedap tau!!! Tak tipu punya....Pastu yang best lagi, mamak2 kat sini memang suka sangat dengan 3Es dan layan diorang dengan layanan first class gitu. Kalau we all dah lama tak datang makan kat sini, sure mamak2 ni akan tanya apa pasal dah lama tak datang sbb rindu dengan 3Es....hihihi..

Pastu tengahari pulak ada jemputan lunch kat Kota Warisan....ala kat Salak Tinggi tu. Mr E punya kawan buat aqiqah. Dapat baby lagi. Jauh jugak perjalanan tu...sama jauh kalau ke Seremban tapi since ni saing baik Mr E dan dah lama tak jumpa, ok ja we all ke sana. Bukan main puas hati lagi Mr E sebab dapat makan kuzi kambing kat sana...siap suruh I belajar dengan mertua I untuk buat masakan kuzi ni. I tak berapa sangat la dengan kuzi ni sebab rasanya agak manis skit...almaklum la hidangan orang pantai timur 'kan...dan nak buat kuzi agak renyah sikit la. Maybe one day I akan belajar cara2 nak buat kuzi ni...kalau I terer buat kuzi ni, sure Mr E bertambah2 la sayangnya kat I 'kan....(jgn termuntah ya bila u all baca statement ni ya...hihihi...).Mr E makan agak menambah 3kali jugak la disebabkan kuzi ni.Kasi chance la 'kan...wife dia ni tak reti nak masak kuzi, so bila ada kenduri berlaukkan kuzi ni mesti dia makan banyak!

Lepak agak 2 jam kat situ...then singgah kat rumah my in-laws pulak. Kebetulan adik ipar I yang duduk kat Kajang pun ada dan we all dinner pulak kat Suria Cafe Station. Dinner kali ni western pulak. Ada yang order grilled chicken chop with mushroom sauce, lamb chop dan macam2 lagi la...Eldest & Middle E bukan main suka lagi dapat makan kat restoran ni. Pastu pulak dapat jumpa sepupu2 diaorang...Syamir & Adam...budak2 kalau dah jumpa memang happy la. Memang best jadi budak2 ni...kerja diaorang main2, bila lapar minta makanan, haus minum air then sambung balik main...gaduh2 dan berbaik semula....tak perlu fikir apa2...yang penting tahu happy ja....best jadi budak2 ni 'kan!

Itu la ceritera I hari ni....memang betul2 I gantung piuk & kuali 'kan...tapi...I dah rindu la dengan piuk, kuali, sudip etc...............

4 comments:

  1. Asila, sehari aje gantong piuk n kuali? Cubalah seminggu ke, ada beraN? hehe, guwau jer. I ni cari semangat dari orang2 yg rajin memasak.

    ReplyDelete
  2. Aunty Som,
    Actually tak sampai sehari pun....mlm tadi I bake Pandan Chiffon Cake lagi utk adik I...hihihi..tu baru sehari...'kan kalau seminggu gantung piuk & kuali sure tak tentu arah I dibuatnya...gian gian gian...sadis 'kan I ni...
    btw, I harap semangat cooking & baking I ni akan pergi ke Aunty Som....

    ReplyDelete
  3. salam Asila. orang macam you ni nak gantung periuk..tak jadinya..ha tenguk tu mlm je dah bake pandan chiffon cake..tu yg mr.E sayang tu..hehehe gurau je.Kuzi tu sangat ngam dgn kambing. memang kuzi ni kena manis sikit kalau tak ,tak nama kuzi. auntie tak suka sangat kuzi ni sebab manis n agak leceh membuatnya.belajar jangan tak belajar kalau itu fav.mr E kan.

    ReplyDelete
  4. Salam aunty Meriam,
    memang I kena jugak cooking atau baking la aunty. tak boleh duk diam ja. sure rindu kat piuk belanga I..hihihihii....tu la, mmg kena blaja buat kuzi ni walaupun I tak suka.....

    ReplyDelete